#StayAtHome

Maak een Jungledier met brooddeeg

Aantal punten te verdienen: 5

Maak brooddeeg volgens het onderstaande recept en klei hier je favoriete jungledier van. 
Maak een foto of filmpje van je creatie en stuur die naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je naam en speltak!

Recept: 

Het recept voor zoutdeeg is heel eenvoudig en gaat volgens de 2 – 1 – 1-verdeling, je kan hiervoor een kopje gebruiken of een bepaalde hoeveelheid. Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout. Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne consistentie hebt. Is het deeg te nat en kleverig, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

Zoutdeeg bakken

Om het zoutdeeg te bewaren kun je dit luchtdicht bewaren. Voor het spelen kun je gewoon iets vocht toevoegen. Heel lang is dit niet houdbaar.

Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Als je liever niet wilt bakken kun je het zoutdeeg ook laten drogen in de lucht. Bijvoorbeeld door het kunstwerk bovenop de verwarming te leggen

(recept van https://www.mamaliefde.nl/zoutdeeg-brooddeeg-recept-maken-knutselen-bakken-bewaren)

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31